Goudsbloem in de moestuin

De Goudsbloem (Calendula officinalis) is een mooi klein plantje met een prachtige oranje/gele bloemen die met name in het zonlicht echte kleurmakers zijn in de moestuin. Maar ze zijn niet alleen maar mooi in je moestuin, er zijn meerdere redenen om Calendula te kweken.

Bloemen

Kleuren van de goudsbloem / CalendulaCalendula heeft bloemen van plus minus 5cm doorsnee en ze lijkt daarmee een klein beetje op een oranje Gerbera of Margriet. De plant wordt tussen de 30 en 50cm hoog. De bloemen staan op stengels, waardoor ze ook geschikt zijn als snijbloem in een vaasje. Ze bloeien van juni tot september, maar vaak zelfs nog tot de eerste nachtvorst. Door de felle kleuren trekken ze ook bijen en hommels naar je moestuin. De kleuren variëren van diep oranje tot lichtgeel en soms zelfs combinaties in een bloem.

Calendula zaaien

De zaden van Calendula zijn heel apart en daardoor heel herkenbaar. Het zijn bruine kromme zaden in de vorm van een boemerang, meestal ruw met knobbeltjes. De zaden kun je makkelijk oogsten van uitgebloeide bloemen, zodra ze bruin en droog zijn. Zaaien kan vanaf mei, liefst op een zonnige plek.
Eenmaal Calendula in je tuin, hoef je waarschijnlijk nooit meer actief zelf te zaaien, aangezien de overvloed aan bloemen (en dus zaden) zelf wel zorgt voor vermeerdering. Daarom is het goed om het kiemplantje van de goudsbloem goed te herkennen, zodat je een teveel aan plantjes gewoon weg kunt halen of verplaatsen.

Vangplant

Calendula werkt ook prima als vangplant. Insecten als de zwarte bonenluis zit liever op je goudsbloem dan op je groenten, wat natuurlijk erg goed is voor je oogst. Bovendien trekt een vangplant vol luis weer natuurlijke vijanden aan, zoals lieveheersbeestjes. Daarnaast schijnt het mieren juist weer op afstand te houden.

Calendula in de keuken

Zowel het blad als de bloemblaadjes zijn eetbaar, hoewel ze niet bijzonder veel smaak bevatten en zelfs licht bitter zijn. De bloemblaadjes worden in de keuken echter als strooisel gebruikt om kleur te geven aan koude gerechten als salades, maar ook aan warme gerechten, aangezien ze verwarmd nog steeds hun kleur behouden.

Calendula zalf

Van de goudsbloemblaadjes kun je de bekende Calendula zalf maken. De stoffen in de bloemblaadjes schijnen wondgenezend te zijn. Calendulazalf is een goed eerste hulpmiddel bij (schaaf)wondjes, huidirritaties, verbranding door de zon en eczeem.
Zelf calendulazalf maken

Meer tips?

We horen ze graag in de reacties!

Geef een reactie