Recept: rucolapesto

Hoewel we nog niets eetbaars in de moestuin hebben staan, vind ik het een beetje saai om alleen maar over spitten, onkruid en planning te bloggen. Daarom alvast een lekker recept, overgenomen van mijn vorige blog.

Iedereen kent pesto met voornamelijk basilicum, maar je kunt heel goed groene pesto maken met rucola. Vooral als je rucola wat ouder is en de bladeren erg sterke smaak hebben, kun je ze nog prima gebruiken voor rucolapesto!

rucola-pesto-op-broodIngrediënten:

  • Rucola (75g)
  • Basilicum (15g)
  • Pijnboompitten (2 eetlepels, voor de variatie kun je ook eens walnoten of amandelen gebruiken)
  • Teentje knoflook
  • 2 eetlepels geraspte pittige kaas (bijv. Grana Padano of Pecorino)
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • Klein scheutje citroensap
  • Peper, zout en/of (Provençaalse) kruiden naar wens

Bereiding

Doe de ingrediënten met kleine beetjes tegelijk in de staafmixer of keukenmachine en maal het fijn. Voeg de olie toe en pureer het tot een fijne massa. Breng eventueel extra op smaak met peper, zout en/of kruiden. Rucolapesto krijgt zijn smaak pas na een tijdje rusten, zodat alle ingrediënten goed mengen.

Gebruik

Rucolapesto is heerlijk op een stokbroodje of toastje, maar probeer het ook eens door de pasta, of over vis of kip. Nooit geprobeerd, maar het schijnt ook lekker te zijn in je soep of op je verse pizza.

Invriezen

Meestal gebruik je niet heel veel pesto. Aangezien het niet zo lang houdbaar is als pesto uit de supermarkt is het aan te raden gemiddelde porties rucolapesto te verpakken in kleine plastic potjes of bakjes. Die kun je vervolgens prima invriezen. Je haalt dan (op tijd!) een portie uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast.

Geef een reactie