Tuinindeling

Terwijl we hard aan het werk zijn de tuin helemaal leeg te maken, zijn we ook al bezig met hoe we het straks weer gaan ‘vullen’. Uiteraard willen we werken met het systeem van wisselteelt voor de groenten. Daarnaast hebben we wat vaste plekjes nodig voor fruit. Tom wil ook graag wat bloemen kunnen planten. Onze laatste grote wens is toch ook wel een kas.

Met deze lijst ben ik gaan passen en meten. Ik heb een (digitale) plattegrond gemaakt en ben gaan schuiven met vakken. Allereerst leek het me het mooist (en handigst) om het pad in het midden van de tuin te leggen. Vanuit de ingang die niet in het midden ligt moet er dus eerst een hoekje om. Meteen een mooie plek om een eerste terrasje te maken waar we onze fiets kwijt kunnen, met uitsparing voor de braam.

Vervolgens ben ik vakken gaan tekenen van 1.20m breed. Als je daar paden tussen legt kun je overal bij, zonder in de grond te hoeven staan. Ik begon met 6 vakken aan weerszijde van het pad, voor de 6 groente-families voor de wisselteelt. Al snel kwam daar een vak bij voor de bloemen. Het bloemenvak gaan we combineren met een halfstam fruitboom in elk vak. Zo hebben we aan het begin van de tuin meteen een kleurrijk vak met bloemen en fruit.

We hebben een betaalbaar kasje op het oog van ruim 10m². In het huishoudelijk reglement staat dat tuinhuisjes en kasjes minstens 60cm van de erfafscheiding moeten staan, waardoor dwars op de tuin een nogal inefficiënte optie is. Daarom plaatsen we de kas aan het eind van de tuin, precies in het verlengde van het middenpad. Naast de kas hebben we dan nog precies ruimte voor een composthoop, rabarber en een ander vak, waarschijnlijk voor aardperen.

Voor het fruit willen we graag twee extra vakken maken met aardbeien, die (eens in de drie jaar) gaan meedraaien met de wisselteelt. Daarnaast maken we een groot vak voor het overige fruit, waar we een groot net over kunnen spannen, als een soort kooi. Tegenover de fruitkooi en dus net voorbij de helft van de tuin is er ten slotte nog plek voor een terrasje met een picknicktafel, om lekker te genieten van de tuin.

Tuinindeling
Tuinindeling

5 thoughts on “Tuinindeling

 1. Heej wat leuk dat je langs kwam. Super leuk voor jullie zo’n grote tuin! Daar kun je wat mee. Niet te ver van huis?
  Ik heb wel even moeten zoeken, je kunt namelijk niet op jullie blog komen via je blogger profiel. Maar ik ga de link plaatsen en de andere verwijderen, dan komt dat ook wel goed.
  Zitten jullie ook op FB?
  Ik heb daar ook een pagina over onze tuin en moestuin.

  Groetjes Thea

  1. Dankjewel Thea! De tuin is op zo’n 2km fietsen afstand en voor Tom waarschijnlijk net ietsje verder. Goed te doen dus.
   Facebook pagina over de moestuin ga ik eens over nadenken…

Geef een reactie