Zoete aardappel kweken?

Omdat het voor Tom de eerste keer een moestuin wordt, laat hij het plannen van groenten en fruit voornamelijk aan mij over. Daarom heb ik hem gevraagd eens te noemen wat voor soorten groenten hij wel eens gebruikt om mee te koken, omdat ik weet dat hij niet vaak traditioneel aardappelen-vlees-groenten op tafel zal zetten. Een van de dingen die hij noemde was zoete aardappel. Hoewel ik de zoete aardappel wel ken, is het kweken ervan nieuw voor mij…

Kun je de zoete aardappel zelf kweken?

De zoete aardappel (Ipomoea batatas) is een knolgewas, maar geen familie van de aardappel (Solanum tuberosum) zoals wij het kennen. En aangezien het geen nachtschadefamilie is, waar hoort de zoete aardappel dan thuis in je wisselteelt-schema? Sterker nog: het blijkt een plant te zijn uit de Windefamilie, waarvan we net bezig zijn de hardnekkige haagwinde te bestrijden. Ik zie dat je zoete aardappel als plant kunt kopen, die je vervolgens kunt stekken. Kun je dan niet gewoon een knol in de grond stoppen?

Zoeken op internet levert meer vragen op dan antwoorden, dus richt ik me nu op alle moestuin blog volgers! Ik hoop dat jullie ons wat antwoorden kunnen geven op de volgende vragen:

  • Wie heeft er ervaring met het kweken van zoete aardappel? En is het een aanrader?
  • Waar hoort het thuis in de wisselteelt, of is het wellicht een vaste plant of beter in een pot?
  • Hoe kom ik aan mijn plantgoed voor zoete aardappels en welk ras/soort is een aanrader wat betreft Nederlands klimaat, smaak en opbrengst?
  • Weet er iemand of er wellicht een online pagina is met uitgebreide informatie over het kweken van zoete aardappel? (Mag evtentueel in het engels)

Ik ben erg benieuwd naar de antwoorden (en naar de kracht van de bloggers community). Alvast heel erg bedankt!

Update 22 sept: Inmiddels heb ik een aantal antwoorden gevonden op het Moestuin Forum: http://www.moestuinforum.nl/handleiding-zoete-aardappel-bataat-t12368.html

Geef een reactie