
De Goudsbloem (Calendula officinalis) is een mooi klein plantje met een prachtige oranje/gele bloemen die met name in het zonlicht echte kleurmakers zijn in de moestuin. Maar ze zijn niet alleen maar mooi in je moestuin, er zijn meerdere redenen om Calendula te kweken.
Bloemen

Calendula zaaien
De zaden van Calendula zijn heel apart en daardoor heel herkenbaar. Het zijn bruine kromme zaden in de vorm van een boemerang, meestal ruw met knobbeltjes. De zaden kun je makkelijk oogsten van uitgebloeide bloemen, zodra ze bruin en droog zijn. Zaaien kan vanaf mei, liefst op een zonnige plek.
Eenmaal Calendula in je tuin, hoef je waarschijnlijk nooit meer actief zelf te zaaien, aangezien de overvloed aan bloemen (en dus zaden) zelf wel zorgt voor vermeerdering. Daarom is het goed om het kiemplantje van de goudsbloem goed te herkennen, zodat je een teveel aan plantjes gewoon weg kunt halen of verplaatsen.
Vangplant
Calendula werkt ook prima als vangplant. Insecten als de zwarte bonenluis zit liever op je goudsbloem dan op je groenten, wat natuurlijk erg goed is voor je oogst. Bovendien trekt een vangplant vol luis weer natuurlijke vijanden aan, zoals lieveheersbeestjes. Daarnaast schijnt het mieren juist weer op afstand te houden.
Calendula in de keuken
Zowel het blad als de bloemblaadjes zijn eetbaar, hoewel ze niet bijzonder veel smaak bevatten en zelfs licht bitter zijn. De bloemblaadjes worden in de keuken echter als strooisel gebruikt om kleur te geven aan koude gerechten als salades, maar ook aan warme gerechten, aangezien ze verwarmd nog steeds hun kleur behouden.
Calendula zalf
Van de goudsbloemblaadjes kun je de bekende Calendula zalf maken. De stoffen in de bloemblaadjes schijnen wondgenezend te zijn. Calendulazalf is een goed eerste hulpmiddel bij (schaaf)wondjes, huidirritaties, verbranding door de zon en eczeem.
Zelf calendulazalf maken
Zelf calendulazalf maken
Meer tips?
We horen ze graag in de reacties!
Goudsbloemzalf maak ik zelf al jaren en is een onmisbare zalf voor in huis.
Neem de originele calendula officialis. zaaien is geen probleem het komt altijd wel op.
neem de oranje bloemkrans blaadjes. je kunt die direct oogsten en in de diepvries bewaren.
Ik heb altijd voldoend goudsbloem voor eigen gebruik en kan meestal ook nog wel mensen in mijn directe omgeving helpen.
Ik maakte het meestal op basis van glycerine. Nu ga ik het maken op basis van kokosvet.
zalf op basis van kokosvet wordt makkelijker opgenomen door de huid.
smelt de basiszalf ‘au bain Marie’ als het gesmolten is voeg je de bloemblaadjes toe en roer het mengsel met een houten lepel.
Gebruik een gemailleerd pannetje, geen ijzerenpan.
laat het al roerend een paar minuten doorkoken.
Zet de pan op een koele plaats en dek de pan af met een theedoek.
De inhoud moet ‘kunnen ademen’ en moet niet geheel afgesloten worden.
Na 24 uur smelt je de zalf opnieuw ‘au bain Marie’.
Neem een plasticzeef en vang de blaadjes op en gooi deze weg. Doe de zalf in afsluitbare potjes van bruin glas.
Bewaar de zalf op een niet te warme plek. Bij mij staat het in een keukenkastje