Peultjes voorkweken

Peultjes zijn een echte voorjaarsgroente. Ze doen het eigenlijk alleen goed vroeg in de lente. Iedereen die ze wel eens zelf gekweekt heeft weet dat behoorlijk wat kunt oogsten van een rijtje peultjes van een meter. En na een paar weken is het vaak weer voorbij…

Wat je kunt doen om de oogst wat meer te spreiden over het voorjaar is een deel van je peultjes voorkweken. Dat kan al in februari. Je legt de zaden een nachtje in lauwwarm water. De volgende dag zaai je ze uit in potjes. Ik stop er 3 in een potje. Je kunt vervolgens de potjes in een koele ruimte zetten. Als ze boven komen, moeten ze wel licht hebben, maar warmte is niet per se nodig. Peultjes kunnen zelfs tegen lichte nachtvorst, maar dan staat natuurlijk wel de groei stil. Ik zou ze niet op kamertemperatuur zetten, want dan groeien ze veel te snel en worden ze slap.

Als de plantjes zo’n 10 tot 15 cm groot zijn, kunnen ze in de volle grond gezet worden. Dat zal dan op z’n vroegst eind maart zijn. Als je in dezelfde tijd peultjes zaait in de volle grond, hebben je voorgekweekte peultjes bij de oogst zo’n twee tot drie weken voorsprong.

One thought on “Peultjes voorkweken”

Geef een reactie